O škodlivosti bílého cukru bylo napsáno velké množství studií, i přes to je to však nejčastěji používaný cukr, především ve výrobě potravin. Tam se totiž hraje především na cenu. Ale i doma má většina z nás pouze ten nezdravý bílý cukr a přitom je tak lehké jej nahradit.
Med je přírodní alternativou bílého cukru, který má spoustu zdravotních výhod. Obsahuje acetylcholin, dextriny a zároveň obsahuje i jiné látky ne jen cukr. Med je vhodný spíše do studené kuchyně, k oslazení jogurtu, ale při vaření ztrácí všechny své vitamíny.
Stévie je v současné době velice oblíbená jako sladidlo. Jedná se o rostlinu, která neobsahuje kalorie, avšak sladí mnohem více než klasický cukr. Stévie zlepšuje trávení a také zvyšuje inzulínovou citlivost u diabetiků. Stévie má však mírný „ocásek“ a tím pádem nevyhovuje všem. Stévie se vyrábí ve formě prášku a tím pádem ji můžete použít běžně místo klasického cukru.
Datle jsou nejsladším ovocem vůbec, i proto se využívají jako sladidlo, které je velice vhodné pro všechny, kteří chtějí aspoň trochu omezit cukr ve své stravě. Jsou velkým zdrojem draslíku, mědi, vápníku a železa, konzumují se především sušené, nebo ve formě pasty a tím pádem mají i poměrně dlouhou trvanlivost. Datlemi si můžete osladit v podstatě cokoli, včetně pečených moučníků.
Různé sirupy jsou čím dál častěji využívány ke slazení a k náhradě klasickému cukru. Sirupů je poměrně velké množství. Koupit můžete třeba Agáve nakliceno.cz sirup, který je čistě přírodním sladidlem na bázi fruktózy. Vyrábí se z rostliny agáve, rostoucí v Mexiku. Je velice vhodná ke slazení, avšak stejně jako ostatní sirupy, není vhodné sladit pouze jím, kvůli velkému obsahu fruktózy. Mezi další sirupy patří třeba kukuřičný, rýžový, švestkový, javorový, nebo třeba čekankový, který je v současné době velice oblíbený, především mezi diabetiky.