Cheesecake je vytvořen z anglického slova „sýr“, který využíváte do krému, aby měl svou typickou chuť. Nejedná se však o obyčejné sýry, jakými jsou například eidam, hermelín, nebo například niva, ale spíše o ty méně klasické. Dnes se dočtete seznam sýrů, ze kterých můžete tento druh zákusku připravit.
V klasickém receptu najdete především sýr Mascarpone a Philadelphia. Ten se dá sehnat například v obchodech Tesco či Kaufland, Mascarpone je dostupnější, ovšem je taky poměrně drahý. Například v obchodě Penny koupíte 250 g za 37 korun. Vzhledem k tomu, že na dostatečné množství potřebujete 500 g, již jedna z ingrediencí vás vyjde poměrně draze. Chuť je však nezaměnitelná. Mascarpone často lidé nahrazují za pomazánkové máslo, obzvlášť v Tiramisu, zde je však třeba vyzkoušet, zda-li nebude chuť jiná.
Také můžete zkusit použít Lučinu nebo Ricottu. Také nepatří mezi nejlevnější druhy sýrů, ovšem stále docílíte výborné chuti. Často se však prodávají v menších baleních, tudíž je to cenově velmi diskutabilní.
Mezi posledního adepta patří i tvaroh. Lidé tvrdí, že s tvarohem nedosáhnete takové chuti, jako v případě sýrů zmíněných výše, a je to pravda. Tvaroh má nakyslou chuť, což je poté znatelné i ve výsledku, kdy je chuť lehce nakyslá, sladkost pořídíte především díky cukru. Přesto si však tuto rozdílnou chuť vychutnává mnoho kuchařů, kteří již vyzkoušeli mnoho různých receptů. Nakyslá chuť vás jistě může potěšit i v letních dnech, kdy se nejvíce hodí k ovoci, které můžete využít na výzdobu tohoto dortu. Přestože se jedná o víceméně netradiční dort, který se podobá snad pouze vzhledem, rozhodně jej můžete zvolit a vyzkoušet, u kterého receptu nakonec zůstanete.
Zde si také můžete vybírat, jestli zvolíte plnotučný, nebo polotučný tvaroh, tím pádem se může jednat i o lehce zdravější recept. V jiném případě samozřejmě nepatří mezi nejzdravější.